Nieuws

Bezoek masterclass macht en onmacht.

31 oktober 2019 heb ik een masterclass macht en onmacht gevolgd bij Marco de Witte. De dag bestond uit een hoop lijfwerk en ervaringsleren.  Bij macht zijn twee variabelen. Verticale (top-down) en horizontale macht.

Wanneer je werkt al leidinggevende, begeleider, therapeut of leerkracht spelen beide een rol. Deze beroepen hebben in zich gedragsrepertoire van anderen te beperken. De verticale macht.

Bovenstaande rollen zorgen er voor dat de ander jou anders naar jou kijkt en dat je zelf het liefst de zonnige zijde van jezelf wilt laten zien. Wanneer je oog blijft houden voor je eigen schaduwzijde druk je je eigen angst niet weg in het systeem of in de onderstroom en wordt het rustig.

Er bestaat een spanningsveld tussen presteren en reflecteren. Zonder reflectie is er geen succes.

Voor reflectie is het prettig om zicht te hebben op je eigen patroon in begeleiding-, hulpverlening- of onderwijssituatie. Het patroon dat je vertoont bij stress, angst en ongemak. Wanneer je het patroon van bijvoorbeeld vermijding, er boven staan, aanpassen of geen rekening houden met anderen herkent wordt je bewust van je ontwikkelopgave. Deze ligt besloten in het ervaren van je eigen ongemak.

Op deze wijze kan je zelfvertrouwen groeien, is er ruimte voor verbinding. Op deze wijze kan in de werkrelatie je relationele vertrouwen groeien. Op deze wijze ontwikkel je wellicht wat meer vertrouwen binnen werksystemen

Ik heb op deze dag mogen ervaren hoe lastig en prettig het is om in verbinding te blijven. Ik heb mijn eigen neigingen weer gevoeld en mijn schaduwkant laten zien.

Ik ben op deze dag weer een stukje milder geworden.

Jeroen